Raspitin (Raspipohjainen Totaalisen Innovatiivinen Näytteenotin)

Tuli ostettua pojalle jouluna Raspberry Pi -mikrokontrolleri sekä kaikkea sälää siihen. Kuinkas sitten kävikään? Oma raspihan se piti saada, kun oli jo valmiina alustava idea ensi kesän kursseja ajatellen; voitaisiin Saariston ekologia -kurssilla havainnoida rantavyöhykkeen elämää vuorokauden ympäri. Varaston “sukellushistoriallisessa museossa” makaa vanha sukellusvalaisimen akryylinen akkukotelo. Se saa uuden elämän vedenalaisen tutkimuslaitteen kotelona. Alustavana ajatuksena on siis erilaisilla sensoreilla ja kameroilla havainnoida esimerkiksi sirokatkarapujen elämää jonkin saaren rannassa 24 h. Miksi? No, kursseilla on kiva puuhastella ja kokeilla jotain uutta sekä tietty kiva tehdä tiedettä. Kuka sitä tietää mitä noikin äyriäiset oikein puuhaa öisin. Sitten tässä oli sellainen pointti, että halusin itse oppia vehkeistä (sekä Pythonista, sähköhommista ja Linuxista) lisää.

Joulun jälkeen liikkeet myivät ei oota, kaikki Raspberry Pi kolmoset oli näemmä myyty loppuun koko maasta. Uuden vuoden reissulla Etelä-Suomeen sitten onnisti, Raspi löytyi kauppakeskus Ison Omenan Teknikmagasinetista. Raspi oli nyt kädessä virtalähteen ja muistikortin kanssa. Näppis, näyttö ja hiiri kiinni, kone langattomasti verkkoon ja käyttöjärjestelmän imagen imutus ja asennus. Mitä seuraavaksi? Ajattelin, että ainakin yksi kamera pitäisi olla tai mielellään kaksi. Valon määrää voisi mitata ja oikeastaan luxien mennessä tietyn raja-arvon alle skripti käskyttäisi vaihtamaan päiväkameralta pimeäkameralle. Lämpötilaa aina tarvitaan, niin ja tietty infrapunavalaistusta pimeäkameraa varten. Saapa nähdä mikä soppa tästä syntyy ja mistä tarvittavat osat löytyvät. Onneksi internet on täynnä kaikenlaisia projekteja, joista ottaa mallia. Tämä on erittäin iloinen asia etenkin kylmiltään askartelemaan lähteville. Shoppailemaan. Kiinasta löytyi osa komponenteista, Brittein saarilta jotain ja loput kotimaasta. Kiinasta, tuosta elektroniikan ihmemaasta, kun tilaa, niin täytyy varautua melko pitkiin toimitusaikoihin. Yllättäen myös Englannin lähetyksessä kesti melkein kaksi viikkoa. On tarpeen ottaa myös huomioon se, että neljä tilattua pikkuruista komponenttia voivat saapua (ja tällä kertaa saapuivat) neljänä eri pakettina.

Elektroniikkaa
Sekalaista osaa projektia varten.

Osat ovat siis saapuneet ja tutkimuslaitteen (työnimenä “Raspitin”) konkreettinen kasaaminen pääsee alkamaan. Ai, että pitäisi opetella juottamaan? Motonetistä kolvi ja juotoslankaa, Youtubesta ohjeet miten juotetaan ja kas, luximittari sai kolvista. Ohmin-lakikin tuli palautettua mieleen ennen piipahtamista paikalliseen vastuksia myyvään putiikkiin. Tällä hetkellä projekti Raspitin on siinä vaiheessa, että kaikki anturit ja yökameran olen saanut toimimaan. Seuraavaksi pitäisi löytää toinen kamera liitettäväksi USB-väylään. Kokoonpano pitää nyt sisällään Raspberryn oman NOIR-yökameran, joka saa “valonsa” kahdesta GPIO-pinneihin liitetystä IR-emitteristä. Alustavien kokeiluiden myötä luulen, että nämä kaksi IR-lähdettä eivät riitä tuottamaan tarpeeksi valoa ja joudun pohtimaan hieman tarkemmin tätä Raspitinin kamerakofiguraatiota. Päivitän jossain vaiheessa projektin kuulumisia ja kirjoittelen tarkemmat reseptit laitteesta.

Raspberry Pi -projekti
Alustava Raspitin (Raspipohjainen Totaalisen Innovatiivinen Näytteenotin).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *