Kellolanlähde

Kuvaus

Kellolanlähde on hieno kirkasvetinen lähde Päijät-Hämeessä. Paikalla on aikoinaan ollut laajempi lähteikkö, mutta jäljellä on enää yksi suuri lähde, jolla on syvyyttä useita metrejä. Lähde sijaitsee pienen kuusikon keskellä ja on usein melko varjossa. Auringon säteet kuitenkin siivilöityvät puiden läpi luoden upean tunnelman lähteelle. Lähteen rannoilta voit löytää kevätlinnunsilmän, rentukan, valkovuokkoja ja ketunleipiä. Veden alla kasvaa erilaisia sammalia ja melko paljon ruskoärviää. Lähteen erikoisuus on siinä jäännelajina eli reliktilajina elävä okakatka. Niitä on tavattu syvien järvien lisäksi vain muutamissa Suomen lähteissä.


Sijainti ja tiedot

Kellolanlähde sijaitsee Hämeenkoskella, metsäsäsaarekkeessa lähellä valtatie 12:sta. Lähteen lähelle pääsee autolla, jonka voi parkkeerata Lahti Aqua Oy:n pohjavedenottamon portin lähettyville. Puomilta lähtee polku alas lähteelle.
Karttalinkki Kansalaisen karttapaikkaan
61°00’33.1″N 25°11’52.3″E (WGS84)

Mitä ovat okakatkat? Tutkija John Loehr Lammin biologiselta asemalta vei meidät Kellolan lähteelle tutustumaan näihin veijareihin. Tue työtämme ja tykkää Facebookissa Suurisininen ja Kentällä – In the field -palveluistamme.

Vedenalainen 3D-malli lähteestä