Zostera marina

Putkilokasvit (Tracheophyta)

Ajokaskasvit (Zosteraceae)

Meriajokas (Zostera marina) – bandtång, common eelgrass

Kuvaus

Vesikasvit ovat sopeutuneet kasvamaan vedessä. Monien upoksissa kasvavien kasvien varresta ja lehdistä puuttuu lähes kokonaan tukisolukko, joka auttaa kuivalla maalla kasvavia kasveja pysyttelemään kohoasennossa. Eri kasvinosissa voi olla myös kelluttavia rakenteita, jotka nostavat kasvia lähemmäs pintaa, valoa kohti. Vesikasvit ottavat ravinteita vedestä, mutta myös juurilla pohjasta.

Suurin osa vesikasveista kasvattaa kukintonsa vedenpinnan yläpuolelle, jossa se on hyönteisten ja tuulen pölytettävissä. Osa lajeista, kuten esimerkiksi hapsikat ja haurat, kukkii vedenpinnan alapuolella, jolloin myös hedelmöitys tapahtuu veden alla. Veden alla kukkivien kasvien kukat ovat hyvin vaatimattomat, koska niiden ei tarvitse houkutella pölyttäjiä.

Meriajokas on ainoa Suomen rannikolla tavattava varsinainen mereinen vesikasvi. Sitä tavataan pieniä kasvustoja Porin ja Helsingin välisellä merialueella. Yksilöt ovat monivuotisia, 20-100 cm pitkiä. Meriajokkaan juurakko on suikertava. Lehdet ovat tupellisia, 2-4 mm leveitä, velttoja ja pyöreäkärkisiä. Lehdessä on 3-9 suonta. Meriajokkaan kukinto on kasvulehteä muistuttavan tukilehden tupen suojassa. Lajin lisääntyminen on Suomessa suvutonta, eikä hedelmiä kehity.

Samankaltaiset lajit: ei ole.

Kuvat ja videot

 

Lisätietoa