Saduria entomon

Niveljalkaiset (Arthropoda) – Leddjur, Arthropods

Siirat (Isopoda)

Kilkki (Saduria entomon) – spånakäring

Kuvaus

Äyriäiset ovat ulkoisilta ominaisuuksiltaan hyvin vaihteleva ryhmä. Äyriäisiä on noin 50 000 lajia mm. hummerit, taskuravut, ravut, katkaravut, siirat, vesikirput ja rokot. Osa lajeista on planktisia. Suomessa esiintyy noin 25 000 niveljalkaislajia, joista 300 kuuluu äyriäisiin.

Äyriäisiä peittää usein kova kuori, joka toimii niiden tukirankana. Eläimillä on kaksi paria tuntosarvia, joita voivat toimia sekä tuntoaistin apuna että joissakin tapauksissa liikkumiseen. Äyriäisillä on sisäinen hedelmöitys. Kaikki vedessä elävät äyriäiset hengittävät kiduksilla. Useimmilla ryhmillä on vapaasti uiva naupliustoukka. Vaikka ryhmän ravinnonhankkimistavat eroavat paljon toisistaan, enemmistö lajeista on kuitenkin kasvinsyöjiä. Siimajalkaiset (merirokot) ovat kasvualustassa kiinnipysyviä niveljalkaisia, jotka pyydystävät ravintonsa sulkamaisilla siimajaloillaan. Äyriäiset jaetaan yhdeksään luokkaan, joista seuraavassa käsitellään kolmea.

Siirat on kuoriäyriäisten luokkaan kuuluva eläinlahko. Siirat on siitä erityinen äyriäisryhmä, että niitä elää sekä maalla että vesissä. Suomessa on tavattu 33 siiralajia, joista Itämeressä tavataan kahdeksan. Siirojen ruumis on päältä litistynyt ja päältä katsottuna katsottuna soikehko tai pitkulainen. Kilpimäisessä päässä on kaksi verkkosilmää. Keskiruumiissa on kahdeksan jaoketta, joista ensimmäiset ja viimeiset saattavat olla päähän kiinni kasvaneita tai surkastuneita. Raajat ovat perusrakenteeltaan seitsenjaokkeiset.

Kilkki koiras enintään 70 mm, naaras 50 mm. Ruskeankellanharmaa, merenpohjassa uiva ja ryömivä äyriäinen, joka suosii kylmää vettä. Yöaktiivinen. Syö valkokatkoja, muita pohjaeläimiä ja raatoja, mutta myös muita saman lajin edustajia. Turskan pääravinto, myös kampelat ja muut pohjakalat syövät kilkkejä. Elää enimmäkseen syvällä, jopa 100 metrissä. Koko merialueella. Suomessa kilkki ei elä järvissä, mutta sitä on tavattu mm. Laatokassa ja Ruotsin suurissa järvissä. Jääkausireliktilaji.

Kuvat ja videot

Animoitu kilkki

Lisätietoja

laji.fi

luontoportti