Rhithropanopeus harrisii

Niveljalkaiset (Arthropoda) – Leddjur, Arthropods

Kymmenjalkaiset (Decapoda)

Liejutaskurapu (Rhithropanopeus harrisii) –

Liejutaskurapu (Rhithropanopeus harrisii) – Harris mud crab

Kuvaus

Äyriäiset ovat ulkoisilta ominaisuuksiltaan hyvin vaihteleva ryhmä. Äyriäisiä on noin 50 000 lajia mm. hummerit, taskuravut, ravut, katkaravut, siirat, vesikirput ja rokot. Osa lajeista on planktisia. Suomessa esiintyy noin 25 000 niveljalkaislajia, joista 300 kuuluu äyriäisiin.

Äyriäisiä peittää usein kova kuori, joka toimii niiden tukirankana. Eläimillä on kaksi paria tuntosarvia, joita voivat toimia sekä tuntoaistin apuna että joissakin tapauksissa liikkumiseen. Äyriäisillä on sisäinen hedelmöitys. Kaikki vedessä elävät äyriäiset hengittävät kiduksilla. Useimmilla ryhmillä on vapaasti uiva naupliustoukka. Vaikka ryhmän ravinnonhankkimistavat eroavat paljon toisistaan, enemmistö lajeista on kuitenkin kasvinsyöjiä. Siimajalkaiset (merirokot) ovat kasvualustassa kiinnipysyviä niveljalkaisia, jotka pyydystävät ravintonsa sulkamaisilla siimajaloillaan. Äyriäiset jaetaan yhdeksään luokkaan, joista seuraavassa käsitellään kolmea.

Liejutaskurapu on pienikokoinen taskurapu. Aikuisen yksilön selkäkilpi on vain noin 2 cm leveä. Väritys voi vaihdella ruskean ja vaalean vihreän välillä. Tuntomerkkeinä neljä pientä okaa niiden varsien molemmin puolin, joiden päässä myös silmät ovat. Saksien reunat usein vaaleat. Liejutaskurapu on vieraslaji Pohjois-Amerikasta ja Suomessa ensimmäinen havainto on vuodelta 2009. Havaintoja tehty ainoastaan Saaristomerellä Naantalin, Turun ja Kaarinan lähistöltä.

Kuvat ja videot

 

Lisätietoja