Ranunculus baudotii

Putkilokasvit (Tracheophyta)

Sätkimet (Ranunculus aquatilis -ryhmä)

Merisätkin (Ranunculus baudotii) – vitstjälksranunkel

Kuvaus

Vesikasvit ovat sopeutuneet kasvamaan vedessä. Monien upoksissa kasvavien kasvien varresta ja lehdistä puuttuu lähes kokonaan tukisolukko, joka auttaa kuivalla maalla kasvavia kasveja pysyttelemään kohoasennossa. Eri kasvinosissa voi olla myös kelluttavia rakenteita, jotka nostavat kasvia lähemmäs pintaa, valoa kohti. Vesikasvit ottavat ravinteita vedestä, mutta myös juurilla pohjasta.

Suurin osa vesikasveista kasvattaa kukintonsa vedenpinnan yläpuolelle, jossa se on hyönteisten ja tuulen pölytettävissä. Osa lajeista, kuten esimerkiksi hapsikat ja haurat, kukkii vedenpinnan alapuolella, jolloin myös hedelmöitys tapahtuu veden alla. Veden alla kukkivien kasvien kukat ovat hyvin vaatimattomat, koska niiden ei tarvitse houkutella pölyttäjiä.

Sätkimet ovat leinikkien sukuun kuuluva kasviryhmä. Kasvit ovat valkokukkaisia ja niillä ainakin rihmamaisia uposlehtiä. Merisätkin kasvaa yleensä kovapohjaisilla ja aallokkoisilla rannoilla. Varsi on 10-400 cm pitkä, paksu ja vaaleankellertävä. Uposlehdet ovat sinertäviä, harvaliuskaisia ja jäykähköjä. Uposlehdet eivät mene suppuun vedestä nostettaessa. Kelluslehtiä tavataan vain makeutuvissa murtovesilätäköissä ja hyvin suojaisissa poukamissa. Kukat sijaitsevat vedenpinnan yläpuolella.

Samankaltaiset lajit: hentosätkin, järvisätkin, isosätkin, pyörösätkin.

Kuvat ja videot

Lisätietoa