Praunus inermis

Niveljalkaiset (Arthropoda) – Leddjur, Arthropods

Kuoriäyriäiset (Malacostraca)

Massiaiset (Mysidacea) – Pungräkor, Mysid shrimps

Tyrskymassiainen (Praunus inermis)

Kuvaus

Äyriäiset ovat ulkoisilta ominaisuuksiltaan hyvin vaihteleva ryhmä. Äyriäisiä on noin 50 000 lajia mm. hummerit, taskuravut, ravut, katkaravut, siirat, vesikirput ja rokot. Osa lajeista on planktisia. Suomessa esiintyy noin 25 000 niveljalkaislajia, joista 300 kuuluu äyriäisiin.

Äyriäisiä peittää usein kova kuori, joka toimii niiden tukirankana. Eläimillä on kaksi paria tuntosarvia, joita voivat toimia sekä tuntoaistin apuna että joissakin tapauksissa liikkumiseen. Äyriäisillä on sisäinen hedelmöitys. Kaikki vedessä elävät äyriäiset hengittävät kiduksilla. Useimmilla ryhmillä on vapaasti uiva naupliustoukka. Vaikka ryhmän ravinnonhankkimistavat eroavat paljon toisistaan, enemmistö lajeista on kuitenkin kasvinsyöjiä. Siimajalkaiset (merirokot) ovat kasvualustassa kiinnipysyviä niveljalkaisia, jotka pyydystävät ravintonsa sulkamaisilla siimajaloillaan. Äyriäiset jaetaan yhdeksään luokkaan, joista seuraavassa käsitellään kolmea.

Massiaiset (ent. halkoisjalkaiset ovat pienikokoisia, katkarapua muistuttavia, läpikuultavia äyriäisiä. Keskiruumiin jalat ovat kaksihalkoiset. Eläinten peräpäässä on leveät uimajalat, joissa sijaitsevat tasapainoelimet Silmät ovat varrelliset. Halkoisjalkaiset munivat keskiruumiin raajojen välissä sijaitsevaan alkiotaskuun. Eläimet ovat joko vapaasti uivia tai pohjan tuntumassa eläviä. Lajinmääritys voi olla vaikeaa ilman mikroskooppia.

Tyrskymassiainen on olemukseltaan hyvin samaoloinen kuin rantamassiainen. Molemmat lajit ovat väritykseltään ruskehtavia. P. flexuosus on hieman kookkaampi ja vaaleampi. Pituudet: P. flexuosus jopa 25 mm, P. inermis 21 mm. Lajit erottaa mm. tuntosarvien lisäkkeistä sekä pyrstön päättölevyn (telsonin) piikkien lukumäärästä; molemmilla lajeilla päättölevy on lovellinenP. flexuosus -lajilla tuntosarvien juurella oleva suomu on pitkä ja kapea, P. inermis -lajilla suomu on puolet lyhyempi. P. flexuosus -lajilla antennalevyt ovat pitkät, kapeat sekä tylppäkärkiset, eikä niiden ulkoreunoilla ole sukasia. P. inermis -lajilla antennalevyt ovat lyhyet, tylppä- ja lovikärkiset, niiden ulkoreunat ovat sukasettomat. Molemmat lajit elävät matalassa vedessä kasvillisuuden seassa.

Kuvat ja videot

Lisätietoja