Pontoporeia femorata

Niveljalkaiset (Arthropoda) – Leddjur, Arthropods

Katkat (Amphipoda)

Merivalkokatka (Pontoporeia femorata) – vitmärla

Kuvaus

Äyriäiset ovat ulkoisilta ominaisuuksiltaan hyvin vaihteleva ryhmä. Äyriäisiä on noin 50 000 lajia mm. hummerit, taskuravut, ravut, katkaravut, siirat, vesikirput ja rokot. Osa lajeista on planktisia. Suomessa esiintyy noin 25 000 niveljalkaislajia, joista 300 kuuluu äyriäisiin.

Äyriäisiä peittää usein kova kuori, joka toimii niiden tukirankana. Eläimillä on kaksi paria tuntosarvia, joita voivat toimia sekä tuntoaistin apuna että joissakin tapauksissa liikkumiseen. Äyriäisillä on sisäinen hedelmöitys. Kaikki vedessä elävät äyriäiset hengittävät kiduksilla. Useimmilla ryhmillä on vapaasti uiva naupliustoukka. Vaikka ryhmän ravinnonhankkimistavat eroavat paljon toisistaan, enemmistö lajeista on kuitenkin kasvinsyöjiä. Siimajalkaiset (merirokot) ovat kasvualustassa kiinnipysyviä niveljalkaisia, jotka pyydystävät ravintonsa sulkamaisilla siimajaloillaan. Äyriäiset jaetaan yhdeksään luokkaan, joista seuraavassa käsitellään kolmea.

Katkat ovat sivusuunnassa litistyneitä äyriäisiä. Keskiruumiin kaksi etummaista kävelyraajaa ovat erikoistuneet tarttuma- tai pyyntiraajoiksi, niissä on kookkaat kynnet tai sakset. Silmät ovat varrettomat. Päässä kaksi pitkää, allekkain sijaitsevaa tuntosarvea (antennaa).

Väritykseltään kellertävän valkoinen, pituus 8-10 mm. Muistuttaa hyvin paljon valkokatkaa. Syö kuollutta ainesta ja leviä. Merivalkokatkalla on valkokatkan (Monoporeia affinis) tavoin takimmaisten kävelyraajojen tyvessä suuri ripsien reunustama tyvilevy, mutta lisäksi sillä on ensimmäisen pyrstökilven selkäpuolella kaksihaarainen nystymäinen piikki. Merivalkokatkan silmät ovat punaiset. Kaivautuu päivisin pohjaan, ui öisin vapaassa vedessä. Parittelee syksyllä, minkä jälkeen koiras kuolee. Naaras kantaa poikasia seuraavaan kevääseen asti sikiötaskussa vatsapuolella. Elää jopa 300 metrin syvyydellä liejupohjilla. Silakan pääravintoa. Kylmän ja syvän veden laji, joka ei siedä kovin suolatonta eikä hapetonta vettä.

Kuvat ja videot

Lisätietoja