Polysiphonia

Punalevät (Rhodophyta)

Rhodomelaceae

Purppuraluulevä ja mustaluulevä (Polysiphonia fibrillosa ja P. fucoides)

Kuvaus

Levät ovat alkeellisia itiökasveja. Levä on periaatteessa eliö, jonka solun sisältä tavataan klorofylli-a:ta, mutta joka ei ole sammal, sanikkainen eikä siemenkasvi. Leviin kuuluu monia erilaisia ryhmiä, kuten planktonlevät, rihmalevät ja valtamerien suurikokoiset ruskolevät. Osa hyvin alkeellisista eliöistä voidaan kuitenkin lukea kuuluvaksi sekä leviin että alkeellisiin eläimiin.

Levillä ei ole erillistä vartta ja lehtiä, kuten esimerkiksi siemenkasveilla. Levän yhteyttävästä osasta käytetään nimitystä sekovarsi. Sekovarsi voi koostua peräkkäisistä soluista muodostuvasta rihmasta (esim. ahdinpartalevä) tai se voi olla monikerroksinen (esim. rakkolevä). Juurimainen ritsoidi on tarpeen vain kasvualustaan kiinnittymistä varten. Levät yhteyttävät kaikilla sekovarren osilla. Yhteyttämisessä tarvittavien pigmenttien määrä ja laatu vaihtelee eri leväryhmien, lajien ja ympäröivien olosuhteiden mukaan. Yhteytyspigmentit antavat leville niiden värin: punalevät ovat usein punertavia, ruskolevät ruskean vihertäviä ja viherlevät vihreitä.

Luulevien sekovarsi on tiheähaarainen ja hento, pituus 5-15 cm (purppuraluulevä) ja 5-10 cm (mustaluulevä). Väritys vaihtelee punaisen ja tummanpunaisen välillä. Lajien erottaminen vaatii käytännössä mikroskooppia. Lajituntomerkkinä on sekovarren poikkileikkauksen solumäärä (katso kuvat).

Purppuraluulevän hienorihmainen ohut sekovarsi on kirkkaan / violetin punainen, tuuhea, tupsumainen tai pilvimäinen. Sen haarominen on epäsäännöllistä. Laji on alkukesästä haalean värinen ja pigmentoituu voimakkaasti loppukesää kohti. Levällä on neljä luumaista kuorisolua kehässä ydinsolun ympärillä (mikroskoopilla on nähtävissä 2 – 3 solua rinnakkain). Purppuraluulevä esiintyy 2 – 5 metrin syvyydellä, usein haarukkalevän päällyslevänä (epifyyttinä). Laji on yksivuotinen, mutta voi talvehtia. Aloittaa kasvun kesä-heinäkuussa, yleisin myöhäiskesällä, häviää syksyllä.

Mustaluulevän rihmamainen sekovarsi on tummanpunainen, prässättynä lähes musta, melko harvahaarainen. Laji on rotevampi kuin purppuraluulevä, sillä on paksuhko keskiranka,  sekovarsi on luutamainen ja melko jäykkärakenteinen. Levällä on 8 – 16 luumaista kuorisolua kehässä ydinsolun ympärillä (mikroskoopilla nähtävissä useita rinnakkaisia soluja, jotka usein viistossa). Laji kasvaa syvällä 5-12 metrissä, usein haarukkalevän päällyslevänä (epifyyttinä). Laji on monivuotinen.

Kuvat ja videot

Lisätietoja