Palaemon elegans

Niveljalkaiset (Arthropoda) – Leddjur, Arthropods

Kymmenjalkaiset (Decapoda)

Sirokatkarapu (Palaemon elegans) – rockpool shrimp

Kuvaus

Äyriäiset ovat ulkoisilta ominaisuuksiltaan hyvin vaihteleva ryhmä. Äyriäisiä on noin 50 000 lajia mm. hummerit, taskuravut, ravut, katkaravut, siirat, vesikirput ja rokot. Osa lajeista on planktisia. Suomessa esiintyy noin 25 000 niveljalkaislajia, joista 300 kuuluu äyriäisiin.

Äyriäisiä peittää usein kova kuori, joka toimii niiden tukirankana. Eläimillä on kaksi paria tuntosarvia, joita voivat toimia sekä tuntoaistin apuna että joissakin tapauksissa liikkumiseen. Äyriäisillä on sisäinen hedelmöitys. Kaikki vedessä elävät äyriäiset hengittävät kiduksilla. Useimmilla ryhmillä on vapaasti uiva naupliustoukka. Vaikka ryhmän ravinnonhankkimistavat eroavat paljon toisistaan, enemmistö lajeista on kuitenkin kasvinsyöjiä. Siimajalkaiset (merirokot) ovat kasvualustassa kiinnipysyviä niveljalkaisia, jotka pyydystävät ravintonsa sulkamaisilla siimajaloillaan. Äyriäiset jaetaan yhdeksään luokkaan, joista seuraavassa käsitellään kolmea.

Leväkatkarapua muistuttava vieraslaji. Läpikuultavan vihertävän kellertävä ja punaruskearaidallinen. Silmien välissä pitkä sahalaitainen rostrum-piikki, jossa 7–9 otsapiikkiä, joista 3 sijaitsee silmäkuopan kohdalla tai sen takapuolella, kun taas leväkatkaravulla on Pituus 30-60 mm. Laji on 2010-luvulla voimakkaasti levinnyt Itämerellä ja paikallisesti mahdollisesti syrjäyttänyt alkuperäisiä lajeja. Esiintyy massoittain aivan rantavyöhykkeessä ja rannan tuntumassa olevissa tyrskyvesilammikoissa.

Kuvat ja videot

Lisätietoja