Palaemon adspersus

Niveljalkaiset (Arthropoda) – Leddjur, Arthropods

Kymmenjalkaiset (Decapoda)

Leväkatkarapu (Palaemon adspersus) – tångräka eller östersjöräka, common prawn or Baltic prawn

Kuvaus

Äyriäiset ovat ulkoisilta ominaisuuksiltaan hyvin vaihteleva ryhmä. Äyriäisiä on noin 50 000 lajia mm. hummerit, taskuravut, ravut, katkaravut, siirat, vesikirput ja rokot. Osa lajeista on planktisia. Suomessa esiintyy noin 25 000 niveljalkaislajia, joista 300 kuuluu äyriäisiin.

Äyriäisiä peittää usein kova kuori, joka toimii niiden tukirankana. Eläimillä on kaksi paria tuntosarvia, joita voivat toimia sekä tuntoaistin apuna että joissakin tapauksissa liikkumiseen. Äyriäisillä on sisäinen hedelmöitys. Kaikki vedessä elävät äyriäiset hengittävät kiduksilla. Useimmilla ryhmillä on vapaasti uiva naupliustoukka. Vaikka ryhmän ravinnonhankkimistavat eroavat paljon toisistaan, enemmistö lajeista on kuitenkin kasvinsyöjiä. Siimajalkaiset (merirokot) ovat kasvualustassa kiinnipysyviä niveljalkaisia, jotka pyydystävät ravintonsa sulkamaisilla siimajaloillaan. Äyriäiset jaetaan yhdeksään luokkaan, joista seuraavassa käsitellään kolmea.

Eläin läpikuultavan kellanruskea. Pituus 70 mm. Kaksi paria pitkiä tuntosarvia. Silmien välissä pitkä sahalaitainen rostrum-piikki, jossa 5–7 otsapiikkiä joista korkeintaan 2 sijaitsee silmäkuopan kohdalla tai sen takapuolella. Elää rantavyöhykkeessä kasvillisuuden joukossa. Syö kasvi- ja eläinravintoa. Siirtyy talveksi syvemmälle. Tavataan pääasiassa etelärannikolla. Laji on kenties huomattavasti taantunut 2010-luvulla. Taustalla voi olla kilpailutilanne vieraslaji sirokatkaravun (Palaemon elegans) kanssa. Asiasta ei ole tutkittua tietoa.

Kuvat ja videot

Lisätietoja