Mytilus trossulus x edulis

Nilviäiset  (Mollusca) – Blötdjur

Simpukat (Bivalvia) – Musslor, Mussels

Sinisimpukat (Mytilidae)

Sinisimpukka (Mytilus trossulus x edulis) – blåmussla, blue mussel

Kuvaus

Nilviäiset ovat niveljalkaisten jälkeen runsaslajisin pääjakso. Niitä esiintyy maailmassa noin 80 000 lajia, mutta Suomesta on tavattu vain 158 lajia. Nilviäisiin kuuluvat mm. simpukat, kotilot sekä mustekalat. Kaikki Suomessa tavatut nilviäiset kuuluvat kotiloihin, simpukoihin tai merietanoihin. Nilviäisten ryhmä on hyvin monimuotoinen, mutta yhteisiäkin piirteitä löytyy. Kaikilla on pehmeä ruumis, jota useimmiten suojaa kuori. Kuori voi olla yksi- tai kaksiosainen.

Simpukat ovat kaksikuorisia, sivulta litistyneitä eläimiä, nilviäisistä alkeellisimpia. Ne erittävät pinnalleen kovan kalkkikuoren. Eläimet ovat pääasiassa alustassaan kiinnipysyviä ja saavat ravintonsa siivilöimällä kiduksillaan ravintohiukkasia ympäröivästä vedestä. Liikkuminen tapahtuu lihaksikkaan jalan avulla. Simpukat suodattavat ravinnon vedestä kidusten avulla. Monet lajit elävät meressä, mutta useita lajeja elää myös murtovedessä, järvissä ja joissa. Simpukat elävät pääasiassa joko pehmeillä pohjilla pohjaan kaivautuneena tai kuten sinisimpukka, kivi- ja kalliopohjilla. Sinisimpukka, joka on Itämeren runsaslukuisin makroskooppinen eläinlaji, kiinnittyy kalliopintaan erittämillään liimarihmoilla. Simpukat ovat joko yksi- tai kaksineuvoisia. Hedelmöitys tapahtuu tavallisesti vedessä ja hedelmöittyneestä munasolusta kehittyy toukkavaiheiden kautta pieni simpukka.

Kuoren pituus alle 5 cm. Väritys sinisen tai ruskean musta. Kuoren sisäpinta sinertävän valkoinen. Simpukka kiinnittyy alustaan erittämillään lankamaisilla liimarihmoilla. Suodattaa vedestä planktonia. Elää rykelmissä kovilla pohjilla. Esiintyy vesirajasta 20 metrin syvyyteen saakka. Rannikollamme Haapasaarilta Vaasaan. Syötävä. Haahkan pääasiallinen ravinto. Jää murtovedessä huomattavasti pienemmäksi kuin valtameressä (15 cm). Rannikoidemme sinisimpukka on Tyynenmeren alkuperää olevan Mytilus trossulus -lajin ja  Mytilus edulis -lajin risteytymä.

Kuvat ja videot

Lisätietoja