Monostroma grevillei

Viherlevät (Chlorophyta)

Monostromataceae

Tötterösalaatti (Monostroma grevillei) – strutsallad

Kuvaus

Levät ovat alkeellisia itiökasveja. Levä on periaatteessa eliö, jonka solun sisältä tavataan klorofylli-a:ta, mutta joka ei ole sammal, sanikkainen eikä siemenkasvi. Leviin kuuluu monia erilaisia ryhmiä, kuten planktonlevät, rihmalevät ja valtamerien suurikokoiset ruskolevät. Osa hyvin alkeellisista eliöistä voidaan kuitenkin lukea kuuluvaksi sekä leviin että alkeellisiin eläimiin.

Levillä ei ole erillistä vartta ja lehtiä, kuten esimerkiksi siemenkasveilla. Levän yhteyttävästä osasta käytetään nimitystä sekovarsi. Sekovarsi voi koostua peräkkäisistä soluista muodostuvasta rihmasta (esim. ahdinpartalevä) tai se voi olla monikerroksinen (esim. rakkolevä). Juurimainen ritsoidi on tarpeen vain kasvualustaan kiinnittymistä varten. Levät yhteyttävät kaikilla sekovarren osilla. Yhteyttämisessä tarvittavien pigmenttien määrä ja laatu vaihtelee eri leväryhmien, lajien ja ympäröivien olosuhteiden mukaan. Yhteytyspigmentit antavat leville niiden värin: punalevät ovat usein punertavia, ruskolevät ruskean vihertäviä ja viherlevät vihreitä.

Tötterösalaatti on suolilevän kaltainen, etenkin nuorena. Sekovarsi koostuu vain yhdestä solukerroksesta, ohut ja lehtimäinen. Tötterösalaatin kasvu alkaa pussimaisena sekovartena, joka avautuu repeillen lehtimäiseksi liuskaksi. Levä on yksivuotinenlopputalven ja alkukevään laji ja esiintyy paikoin runsaana jo ennen jäiden lähtöä. Pyöreähköt monikulmaiset solut ovat järjestyneet ryhmiin. Solujen kloroplasteissa on yksi pyrenoidi.

Kuvat ja videot

 

Lisätietoja