Gammaridae

Niveljalkaiset (Arthropoda) – Leddjur, Arthropods

Katkat (Amphipoda)

Leväkatkat (Gammaridae) – tångmärlor, gammarids

Kuvaus

Äyriäiset ovat ulkoisilta ominaisuuksiltaan hyvin vaihteleva ryhmä. Äyriäisiä on noin 50 000 lajia mm. hummerit, taskuravut, ravut, katkaravut, siirat, vesikirput ja rokot. Osa lajeista on planktisia. Suomessa esiintyy noin 25 000 niveljalkaislajia, joista 300 kuuluu äyriäisiin.

Äyriäisiä peittää usein kova kuori, joka toimii niiden tukirankana. Eläimillä on kaksi paria tuntosarvia, joita voivat toimia sekä tuntoaistin apuna että joissakin tapauksissa liikkumiseen. Äyriäisillä on sisäinen hedelmöitys. Kaikki vedessä elävät äyriäiset hengittävät kiduksilla. Useimmilla ryhmillä on vapaasti uiva naupliustoukka. Vaikka ryhmän ravinnonhankkimistavat eroavat paljon toisistaan, enemmistö lajeista on kuitenkin kasvinsyöjiä. Siimajalkaiset (merirokot) ovat kasvualustassa kiinnipysyviä niveljalkaisia, jotka pyydystävät ravintonsa sulkamaisilla siimajaloillaan. Äyriäiset jaetaan yhdeksään luokkaan, joista seuraavassa käsitellään kolmea.

Katkat ovat sivusuunnassa litistyneitä äyriäisiä. Keskiruumiin kaksi etummaista kävelyraajaa ovat erikoistuneet tarttuma- tai pyyntiraajoiksi, niissä on kookkaat kynnet tai sakset. Silmät ovat varrettomat. Päässä kaksi pitkää, allekkain sijaitsevaa tuntosarvea (antennaa).

Paras Gammarus-suvun tuntomerkki on takaruumiin kolmessa viimeisessä jaokkeessa sijaitsevat piikit/karvat. Ylempi antennapari on myös pitempi, kuin alempi. Silmät ovat suuret ja munuaisen muotoiset, merilajeilla vähintään kaksi kertaa silmän leveyden mitta. Koiraat ja naaraat ovat hieman erinäköiset. Lajit tunnistetaan mikroskoopin avulla. Levävyöhykkeessä eläviä katkalajeja ovat kookas pohjoiskatka (G. oceanicus), merikatka G. salinus, lahtikatka G. zaddachi ja G. locustaLätäkkökatka (G. duebeni) elää merenrannan kalliolammikoissa ja matalissa kivikkoisissa lahdissa. Laji kestää suuriakin suolapitoisuuden vaihteluita. Vieraslaji Tiikerikatka (G. tigrinus) on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Se on levittäytynyt eteläiseltä Itämereltä ja ensimmäinen havainto Suomessa oli 2003 Haminan satama-altaassa. Tiikerikatka on monesti keltainen ja sen selässä on mustia raitoja.

Kuvat ja videot

Lisätietoja