Furcellaria lumbricalis

Punalevät (Rhodophyta)

Furcellariaceae

Haarukkalevä (Furcellaria lumbricalis) – kräkel eller klyving

Kuvaus

Levät ovat alkeellisia itiökasveja. Levä on periaatteessa eliö, jonka solun sisältä tavataan klorofylli-a:ta, mutta joka ei ole sammal, sanikkainen eikä siemenkasvi. Leviin kuuluu monia erilaisia ryhmiä, kuten planktonlevät, rihmalevät ja valtamerien suurikokoiset ruskolevät. Osa hyvin alkeellisista eliöistä voidaan kuitenkin lukea kuuluvaksi sekä leviin että alkeellisiin eläimiin.

Levillä ei ole erillistä vartta ja lehtiä, kuten esimerkiksi siemenkasveilla. Levän yhteyttävästä osasta käytetään nimitystä sekovarsi. Sekovarsi voi koostua peräkkäisistä soluista muodostuvasta rihmasta (esim. ahdinpartalevä) tai se voi olla monikerroksinen (esim. rakkolevä). Juurimainen ritsoidi on tarpeen vain kasvualustaan kiinnittymistä varten. Levät yhteyttävät kaikilla sekovarren osilla. Yhteyttämisessä tarvittavien pigmenttien määrä ja laatu vaihtelee eri leväryhmien, lajien ja ympäröivien olosuhteiden mukaan. Yhteytyspigmentit antavat leville niiden värin: punalevät ovat usein punertavia, ruskolevät ruskean vihertäviä ja viherlevät vihreitä.

Haarukkalevä on ruskea tai tummanpunaisenruskea, melko kookas monivuotinen punalevä, joka muodostaa usein pallomaisen kasvuston rakkolevän alla kasvaessaan. Hyvissä valaistusolosuhteissa sekovarren väri voi olla vihertävä. Levän tunnistaa ohuesta, kahteen tai kolmeen osaan jakautuvasta sekovarresta, joka kasvaa 5-10 cm mittaiseksi. Sekovarren kärki kapenee teräväksi piikiksi. Loppukesällä osaan kärjistä muodostuu paksunnoksia, itiöpesäkkeitä. Lajia tavataan punalevävyöhykkeestä, mutta se viihtyy myös rakkolevävyöhykkeessä varjoisilla kasvupaikoilla. Matalassa vedessä laji haaroo enemmän, mutta syvällä se ei haaro juuri lainkaan. Haarukkalevää voi löytää jopa 15 metrin alapuolelta. Harvinaisemman valehaarukkalevän (Polyides rotundus) sekovarsi on kumimaisen pehmeä ja sen voi sekoittaa haarukkalevään.

Kuvat ja videot

Lisätietoja