Eriocheir sinensis

Niveljalkaiset (Arthropoda) – Leddjur, Arthropods

Kymmenjalkaiset (Decapoda)

Villasaksirapu (Eriocheir sinensis) – Shanghai hairy crab

Kuvaus

Äyriäiset ovat ulkoisilta ominaisuuksiltaan hyvin vaihteleva ryhmä. Äyriäisiä on noin 50 000 lajia mm. hummerit, taskuravut, ravut, katkaravut, siirat, vesikirput ja rokot. Osa lajeista on planktisia. Suomessa esiintyy noin 25 000 niveljalkaislajia, joista 300 kuuluu äyriäisiin.

Äyriäisiä peittää usein kova kuori, joka toimii niiden tukirankana. Eläimillä on kaksi paria tuntosarvia, joita voivat toimia sekä tuntoaistin apuna että joissakin tapauksissa liikkumiseen. Äyriäisillä on sisäinen hedelmöitys. Kaikki vedessä elävät äyriäiset hengittävät kiduksilla. Useimmilla ryhmillä on vapaasti uiva naupliustoukka. Vaikka ryhmän ravinnonhankkimistavat eroavat paljon toisistaan, enemmistö lajeista on kuitenkin kasvinsyöjiä. Siimajalkaiset (merirokot) ovat kasvualustassa kiinnipysyviä niveljalkaisia, jotka pyydystävät ravintonsa sulkamaisilla siimajaloillaan. Äyriäiset jaetaan yhdeksään luokkaan, joista seuraavassa käsitellään kolmea.

Harmaanruskea taskurapu, kilven leveys 5 – 8 cm (max 12 cm).  Silmiinpistävin tuntomerkki on punaruskea karvoitus saksissa. Ruumiin muoto pyöreä, taskuravun kaltainen. Vikkeläliikkeinen. Kaikkiruokainen. Esiintyy rannikolla satunnaisesti, sillä ei lisäänny Suomen rannikolla matalan suolapitoisuuden vuoksi. Kotoisin Itä-Aasiasta ja Suomen rannikolla tavatut yksilöt ovat todennäköisesti kulkeutuneet tänne laivaliikenteen mukana. Villasaksiravusta on myös yksittäisiä havaintoja Saimaasta, jonne se lienee kulkeutunut Saimaan kanavan kautta, kenties laivojen kyydissä.

Kuvat ja videot

 

Lisätietoja