Embletonia pallida

Nilviäiset  (Mollusca) – Blötdjur

Takakidukselliset (Opistobranchia) – Bakgälade snäckor, Hind-gilled snails

Liuskamerietana (Tenellia adspersa)

Kuvaus

Nilviäiset ovat niveljalkaisten jälkeen runsaslajisin pääjakso. Niitä esiintyy maailmassa noin 80 000 lajia, mutta Suomesta on tavattu vain 158 lajia. Nilviäisiin kuuluvat mm. simpukat, kotilot sekä mustekalat. Kaikki Suomessa tavatut nilviäiset kuuluvat kotiloihin, simpukoihin tai merietanoihin. Nilviäisten ryhmä on hyvin monimuotoinen, mutta yhteisiäkin piirteitä löytyy. Kaikilla on pehmeä ruumis, jota useimmiten suojaa kuori. Kuori voi olla yksi- tai kaksiosainen.

Takakiduskotilot ovat etanaa muistuttavia, kuorettomia ja tuntosarvettomia merieläimiä, joilla on kiduksia ja kidusmaisia lisäkkeitä ihon pinnalla.

Liuskamerietanan ruumiin pituus alle 7 mm. 3 osaan haarautuvia sormimaisia lisäkkeitä 5 paria kimppuina kummallakin kyljellä hapensaannin tehostamiseksi. Väritykseltään vaalea. Erotuksena hyvin saman näköiseen ruskomerietanaan liuskamerietanalla on lapiomainen pää. Kaksineuvoinen (samalla yksilöllä on sekä naaras- että koiraspuoliset sukuelimet). Elää Laomedea- ja Cordylophora-runkopolyyppiyhdyskunnissa syöden niitä. Etelärannikolla.

 

Kuvat ja videot

Lisätietoja