Coccotylus truncatus

Punalevät (Rhodophyta)

Phyllophoraceae

Liuskapunalevä ja röyhelöpunalevä (Coccotylus truncatus ja Phyllophora pseudoceranoides)

Kuvaus

Levät ovat alkeellisia itiökasveja. Levä on periaatteessa eliö, jonka solun sisältä tavataan klorofylli-a:ta, mutta joka ei ole sammal, sanikkainen eikä siemenkasvi. Leviin kuuluu monia erilaisia ryhmiä, kuten planktonlevät, rihmalevät ja valtamerien suurikokoiset ruskolevät. Osa hyvin alkeellisista eliöistä voidaan kuitenkin lukea kuuluvaksi sekä leviin että alkeellisiin eläimiin.

Levillä ei ole erillistä vartta ja lehtiä, kuten esimerkiksi siemenkasveilla. Levän yhteyttävästä osasta käytetään nimitystä sekovarsi. Sekovarsi voi koostua peräkkäisistä soluista muodostuvasta rihmasta (esim. ahdinpartalevä) tai se voi olla monikerroksinen (esim. rakkolevä). Juurimainen ritsoidi on tarpeen vain kasvualustaan kiinnittymistä varten. Levät yhteyttävät kaikilla sekovarren osilla. Yhteyttämisessä tarvittavien pigmenttien määrä ja laatu vaihtelee eri leväryhmien, lajien ja ympäröivien olosuhteiden mukaan. Yhteytyspigmentit antavat leville niiden värin: punalevät ovat usein punertavia, ruskolevät ruskean vihertäviä ja viherlevät vihreitä.

Sekovarsi on tyveltä melko kapea ja levenee lehtimäiseksi edettäessä kohti kärkeä. Kasvupaikka vaikuttaa paljon levien ulkonäköön. Yksilöiden väritys voi vaihdella tummanpunaisesta ruskeaan tai lähes mustaan. Sekovarsi kasvaa jopa 5 cm mittaiseksi. Lajien tunnistaminen on usein vaikeaa (jopa mikroskoopilla). Yksilöt ovat alhaisen suolapitoisuuden takia pienikokoisia ja niiden piirteet vähemmän selkeitä kuin valtameressä. Molemmat levät ovat monivuotisia. Tavataan punalevävyöhykkeessä ja joskus rakkolevävyöhykkeessä rakkolevän alla.

Selvimmillään liuskapunalevän kärkiosat ovat kiila- tai kielimäisiä. Röyhelöpunalevällä kärkiosat ovat usein sinertävät ja viuhkamaisen haaraiset. Liuskapunalevä esiintyy tyypillisesti rakkolevävyöhykkeessä. Röyhelöpunalevä taas esiintyy syvemmällä, jopa 15 metriin asti, usein sinisimpukoiden seassa. Molemmat lajit lisääntyvät ainoastaan suvuttomasti Itämerellä. Liuskapunalevältä puuttuu myös suvuton tetrasporofyyttivaihe.

Kuvat ja videot

Lisätietoja