Chorda filum

Ruskolevät (Phaeophyceae)

Chordaceae

Jouhilevä (Chorda filum) – sudare eller snärjtång, dead man’s rope or sea lace

Kuvaus

Levät ovat alkeellisia itiökasveja. Levä on periaatteessa eliö, jonka solun sisältä tavataan klorofylli-a:ta, mutta joka ei ole sammal, sanikkainen eikä siemenkasvi. Leviin kuuluu monia erilaisia ryhmiä, kuten planktonlevät, rihmalevät ja valtamerien suurikokoiset ruskolevät. Osa hyvin alkeellisista eliöistä voidaan kuitenkin lukea kuuluvaksi sekä leviin että alkeellisiin eläimiin.

Levillä ei ole erillistä vartta ja lehtiä, kuten esimerkiksi siemenkasveilla. Levän yhteyttävästä osasta käytetään nimitystä sekovarsi. Sekovarsi voi koostua peräkkäisistä soluista muodostuvasta rihmasta (esim. ahdinpartalevä) tai se voi olla monikerroksinen (esim. rakkolevä). Juurimainen ritsoidi on tarpeen vain kasvualustaan kiinnittymistä varten. Levät yhteyttävät kaikilla sekovarren osilla. Yhteyttämisessä tarvittavien pigmenttien määrä ja laatu vaihtelee eri leväryhmien, lajien ja ympäröivien olosuhteiden mukaan. Yhteytyspigmentit antavat leville niiden värin: punalevät ovat usein punertavia, ruskolevät ruskean vihertäviä ja viherlevät vihreitä.

Tämä yksivuotinen levälaji muistuttaa rakenteeltaan pitkää jouhta tai karvaa. Se saavuttaa sopivalla paikalla jopa parin metrin pituuden. Sekovarren halkaisija on 2-4 mm. Sekovarsi ei haaroitu. Sekovarren pinnalla on tiheä, väritön karvapeite. Irrotessaan levä kelluu pinnalla. Levä kiinnittyy kallionpintaan hieman sekovartta leveämmän ritsoidin avulla. Usein näkee myös simpukan kuoreen tai pieneen kiveen kiinnittyneitä jouhileviä. Sekovarren rakenne on itse asiassa kierteinen. Loppukesästä näkee usein sekovarsia, joissa on kierteisiä paksunnoksia.

Jouhilevä on yksivuotinen. Jouhilevä  on yksivuotinen laji. Se lisääntyy suvuttomasti loppukesästä, jolloin sekovarren pinnan itiöpesäkkeet luovuttavat itiöt veteen. Itiöt muodostavat mikroskooppisia suvullisia rihmoja (=gametofyytti), jotka talvehtivat tuottavat seuraavana kesänä suvullisesti uusia silmällä nähtäviä jouhilevän sekovarsia (=sporofyytti).

Kuvat ja videot

Lisätietoja