Chaetoceros wighamii

Piilevät (Bacillariophyta)

Chaetoceros wighamii

Piileviä tavataan lähes kaikenlaisissa ympäristöissä missä vain esiintyy valoa ja kosteutta. Piilevien kuoret voivat säilyä sedimenteissä tunnistuskelpoisina jopa kymmeniä miljoonia vuosia. Piileviä käytetään laajalti vesiympäristöjen tilan seurannassa ja paleolimnologiassa, sillä niitä esiintyy paljon, kuoret säilyvät hyvin ja lyhyen elinkaarensa vuoksi ne reagoivat ympäristönmuutoksiin nopeasti.

Piilevät ovat yksisoluisia, siimattomia ja esiintyvät joko yksittäisinä soluina, yhdyskuntina tai rihmoina. Piilevillä on kestävä, lähinnä piistä koostuva kuori, jonka muoto ja kuviointi ovat tärkeitä lajin määrityksessä. Kuori koostuu kahdesta hieman erikokoisesta kuorenpuoliskosta (”rasia, jossa vakka ja kansi hieman sisäkkäin”). Näitä rasioita voi olla peräkkäin tai solut ovat esiintyä uksittäin (lajista riippuen).

Chaetoceros wighamii esiintyy yleensä ketjumaisina yhdyskuntina, joissa ketjun solujen väliin jää selvät aukot. Solut ovat usein leveyttään lyhyempiä ja solujen päistä hieman koveria, mutta laji on hyvin muunteleva. Päätysolusta lähtevät sukaset ovat ”häränsarvimaiset” eli pullistuvat ensin hieman sivulle päin ja ovat sen jälkeen lähes yhdensuuntaiset. Muut solujen kulmista lähtevät sukaset kaartuvat vinosti sivulle. Solun leveys 7-18 µm. Yleinen kevätkukinnan laji.

Muita piileviä: Chaetoceros minimusMelosira lineataCoscinodiscus granii

Kuvat ja videot

Lisätietoa