Ceramium

Punalevät (Rhodophyta)

Ceramiaceae

Punahelmilevä ja tummapihtilevä (Ceramium tenuicorne ja Ceramium rubrum)

Kuvaus

Levät ovat alkeellisia itiökasveja. Levä on periaatteessa eliö, jonka solun sisältä tavataan klorofylli-a:ta, mutta joka ei ole sammal, sanikkainen eikä siemenkasvi. Leviin kuuluu monia erilaisia ryhmiä, kuten planktonlevät, rihmalevät ja valtamerien suurikokoiset ruskolevät. Osa hyvin alkeellisista eliöistä voidaan kuitenkin lukea kuuluvaksi sekä leviin että alkeellisiin eläimiin.

Levillä ei ole erillistä vartta ja lehtiä, kuten esimerkiksi siemenkasveilla. Levän yhteyttävästä osasta käytetään nimitystä sekovarsi. Sekovarsi voi koostua peräkkäisistä soluista muodostuvasta rihmasta (esim. ahdinpartalevä) tai se voi olla monikerroksinen (esim. rakkolevä). Juurimainen ritsoidi on tarpeen vain kasvualustaan kiinnittymistä varten. Levät yhteyttävät kaikilla sekovarren osilla. Yhteyttämisessä tarvittavien pigmenttien määrä ja laatu vaihtelee eri leväryhmien, lajien ja ympäröivien olosuhteiden mukaan. Yhteytyspigmentit antavat leville niiden värin: punalevät ovat usein punertavia, ruskolevät ruskean vihertäviä ja viherlevät vihreitä.

Suomen rannikolla tavataan yleisesti kaksi sukuun kuuluvaa lajia, Ceramium tenuicorne ja C. rubrum. Molemmat lajit tunnistaa helposti sekovartta läheltä tutkittaessa. Sekovarsi on pensasmainen, 5-10 cm mittainen ja sen yksittäiset haarat muodostuvat paljain silmin havaittavasta ’’helminauhasta’’. Lajit erottaa toisistaan sekovarren kärkiä tarkastelemalla. Levien väritys voi vaihdella tumman punaisesta kellertäviin ja oransseihin. Väritykseen voivat vaikuttaa kasvupaikka ja muut ympäröivät olosuhteet, sekä leväyksilön ikä. Lajia voi tavata kaikissa rannan kasvillisuusvyöhykkeissä. Pihtilevät kasvavat kiinnittyneenä pohjaan mutta myös toisten levien ja kasvien päällä.

Kuvat ja videot

Lisätietoja