Aegagropila linnaei

Viherlevät (Chlorophyta)

Pithoporaceae

Ahdinpallero (Aegagropila linnaei) – getraggsalg

Kuvaus

Levät ovat alkeellisia itiökasveja. Levä on periaatteessa eliö, jonka solun sisältä tavataan klorofylli-a:ta, mutta joka ei ole sammal, sanikkainen eikä siemenkasvi. Leviin kuuluu monia erilaisia ryhmiä, kuten planktonlevät, rihmalevät ja valtamerien suurikokoiset ruskolevät. Osa hyvin alkeellisista eliöistä voidaan kuitenkin lukea kuuluvaksi sekä leviin että alkeellisiin eläimiin.

Levillä ei ole erillistä vartta ja lehtiä, kuten esimerkiksi siemenkasveilla. Levän yhteyttävästä osasta käytetään nimitystä sekovarsi. Sekovarsi voi koostua peräkkäisistä soluista muodostuvasta rihmasta (esim. ahdinpartalevä) tai se voi olla monikerroksinen (esim. rakkolevä). Juurimainen ritsoidi on tarpeen vain kasvualustaan kiinnittymistä varten. Levät yhteyttävät kaikilla sekovarren osilla. Yhteyttämisessä tarvittavien pigmenttien määrä ja laatu vaihtelee eri leväryhmien, lajien ja ympäröivien olosuhteiden mukaan. Yhteytyspigmentit antavat leville niiden värin: punalevät ovat usein punertavia, ruskolevät ruskean vihertäviä ja viherlevät vihreitä.

Ahdinpallero on tummanvihreä rihmamainen levä, joka muodostaa kivien pinnoille tupsuja tai irrallaan kasvaessaan isokokoisiakin palloja. Pallojen halkaisija voi olla jopa 10 cm. Levä on makean veden laji ja pohjoisella Perämerellä se on kivikkopohjien valtalaji. Ahdinpallero on monivuotinen laji. Soluseinät ovat paksut, solut ovat alaosistaan kapeampia kuin yläosasta ja solut ovat eri mittaisia rihmojen eri osissa. Rihmojen kärkiosista kasvaa usein ritsoideja, jotka selittävät erikoisen kasvutavan.

Kuvat ja videot

Lisätietoja